III. Kambodzsa a XX. század második felében


Több mint negyven éve már, hogy Kambodzsa népe elszenvedője volt a Pol Pot vezette Vörös khmer rezsim rémuralmának. A véreskezű diktátor a történelem egyik legkegyetlenebb genocídiumát hajtotta végre. Alig négy év alatt országa lakosságának egynegyede veszett oda. Pol Pot egy agrárkommunista államot vágyott megteremteni, melyben nincsenek osztályok és magántulajdon, az emberek kizárólag földművelésből élnek.

Kambodzsa a XX. századra a nagyhatalmak játszóterévé vált. A szomszédos Vietnamban dúló háború idővel átterjedt Kambodzsára is. Az amerikaiak, Nixon elnök parancsára, több mint kétszázötvenezer tonna robbanóanyagot dobtak le Kambodzsára azzal a céllal, hogy megakadályozzák a vietnami és a helyi kommunisták előretörését. Az első nagyszabású légi támadás 1969 márciusában kezdődött. 1973-ig az amerikai erők kétezernél is több támadást hajtottak végre.

Kambodzsa amerikaiak által bombázott területei 1965-1973 között

9. sz. kép Kambodzsa amerikaiak által bombázott területei 1965-1973 között

A bombázások halottainak számát ötven és százötven ezer főre teszik, és még ennél is több volt a sebesültek száma. Legnagyobb pusztítást mégis az emberek lelkében okozták, és ez végzetesnek bizonyult Kambodzsa népe számára.

A bombázás ugyanis egyértelműen hozzájárult a később Vörös khmerként ismert rezsim hatalomra jutásához. A bombázásokban mindenüket elvesztett, dühös fiatalokból lettek Pol Pot veszett kutyái. A mindig mosolygós pártvezér pedig nem habozott ráuszítani őket mindenkire, legyen az francia gyarmatosító, Vietnami katona, vagy a saját népének tagja. A Vörös khmerek létszáma a bombázásokat követő időszakban megsokszorozódott, köszönhetően a Vietnami kommunistáknak, akik kezdetben támogatták a khmer elvtársaikat és arra buzdították őket, hogy alapítsanak sejteket a falvakban és városokban.

A Vörös khmernek elnevezett csoport Vietnami támogatással 1963-ban megpróbált kisebb parasztfelkeléseket kirobbantani, azonban a tömegek támogatását (részben a khmerek többsége által megvetett Vietnamiakkal ápolt kapcsolatuk miatt) nem tudták megszerezni. (Zubor Z. HVG, 2012)

Eközben 1970-ben Lon Nol tábornok, a király távollétében, katonai puccsot hajtott végre. A trónjától megfosztott Szihanuk, Kínába menekült. A kínai vezér, Mao arra bíztatta Szihanukot, hogy jusson egyezségre Pol Potékkal. A falusi lakosság körében még mindig népszerű Szihanuk támogatása meggyőzőnek bizonyult, és egyre többen csatlakoztak a Vörös khmerek mozgalmához.