Hibaüzenet

Notice: Undefined offset: 1 counter_get_browser() függvényben (/var/www/html/proba/sites/all/modules/counter/counter.lib.inc 75 sor).

HUNAGI

Feliratkozás HUNAGI hírcsatorna csatornájára
Frissítve: 57 perc 33 másodperc

EUROGI Konferencia: Horizon 2030 – Visions and Challenges in GI

szo, 04/06/2019 - 14:53

Az EUROGI "Horizon 2030 – Visions and Challenges in GI" címmel konferenciát rendezett a térinformatika 2030-ig terjedő jövőképének felvázolására és az EUROGI előtt álló kihívások és lehetőségek áttekintésére.

 

Program10:00-10:30 Registration and Coffee10:30-10:45 Welcome by EUROGI PresidentHenning Sten Hansen, EUROGI 10:45-12:30 Keynotes by the representatives of European Commission, Industry,  Research and Academia, EUROGI Members (National GI Associations)Andrea Halmos, European Commission – DG CONNECTClaudia Muresan, European Commission – DG GROWJoao Fernandes, HEXAGONProf. Dr. Marek Baranowski, AGILEHans Breemersch, AMFM GIS BELUX 12:30-13:30 Lunch Break13:30-14:30 Short presentations by EUROGI Members and Partners
Ana Garcia Robles, BDVAMaurice Barbieri, CLGEJames McCormack, IRLOGIYves Schellekens, AGORIAMarion Bouvet, EARSCJesper Høi Skovdal, GEOFORUMMonica Sebillo, AMFM GIS ITALIAGyörgy Szabó, HUNAGI 14:30-15:30 Panel Discussion15:30-16:00 Wrap up and Conclusion Tags: EUROGI

Magyar tisztségviselő a megújult EUROGI ExCom-ban

szo, 04/06/2019 - 14:46

Az EUROGI Közgyűlése 2019. április 6-án új végrehajtó bizottságot választott.

A testületben beválasztásra került a HUNAGI főtitkára Dr. Szabó György.

 

Az EUROGI új irányitó testülete:

• Josef STROBL, AGEO, (AT)
• Hans BREEMERSCH, AMFM GIS BELUX, (BE)
• Niko LUKAČ, CEKTRA, (SI)
• Andreas WYTZISK, DDGI, (DE)
• György SZABÓ, HUNAGI, (HU)
• Bruce MCCORMACK, IRLOGI, (IE)
• Maurice BARBIERI, SOGI, (CH)

A 2022-ig mandátumot kapott testület Andreas Wyzisket, a Bohumi Egyetem térinformatika professzorát hatalmazta fel az elnöki teendők ellátására.

 

 

Tags: EUROGI

HUNAGI GeoDiák 2019 Pályázat a térinformatika területén kimagasló eredményeket vagy kreatív ötleteket felmutató alap és mesterszakos egyetemi hallgatók számára

p, 03/08/2019 - 11:27

HUNAGI GeoDiák 2019 Pályázat

 

A Magyar Térinformatikai Társaság (HUNAGI) és a GeoGis Alapítvány pályázatot hirdet a térinformatika területén kimagasló eredményeket vagy kreatív ötleteket felmutató egyetemi hallgatók számára. A pályázat célja a diákok hozzásegítése az innovatív térinformatikai technológiák területén elért eredményeik, innovatív ötleteik hazai szakmai közvéleménnyel való megismertetéséhez.

A GeoDiák Pályázat benyújtása két kategóriában lehetséges

1. Kategória - Térinformatikai kutatás: A térinformatikai ipari forradalom, mesterséges intelligencia innovatív módszereit kreatívan alkalmazó diákok támogatása kutatási, fejlesztési eredményeik publikálásában (szakmai konferenciákon, kiadványokban, a HUNAGI honlapon).

2. Kategória - Infografika poszter: A térinformatika erőforrás gazdálkodási, környezeti fenntarthatósági alkalmazhatóságát kreatívan szemléltető infografikai poszter.

Pályázati feltételek

A pályázaton részt vehet minden nappali tagozaton felsőoktatási tanulmányokat folytató vagy a 2018/2019 tanév őszi szemeszterében diplomázó hallgató (BSc, MSc).

Az 1. kategóriában a pályázó befejezett kutatással, fejlesztéssel, publikálható részeredményekkel rendelkezik a mesterséges intelligencia (MI) dolgok internete (IoT), nagytömegű adatelemzés (BigData), nyílt adatok (Open Data), okos városok (Smart City) térinformatikai alkalmazásának területén. 

A 2. kategóriában a pályázó egy olyan eredeti ötlettel vehet részt, amelyben egy, a választott témát szemléletesen áttekintő  Infografikán mutatja be a térinformatikai eszközökkel vizsgált jelenséget.

 

A GeoDiák pályázat díja

A szakértői zsűri által támogatandónak ítélt kutató diákok 2019. évi Országos Térinformatikai Konferencián (2019. május 23-24, Debrecen) előadóként való részvétel (részvételi díj, utazás, szállás költség) és a pályázati munka konferencia kötetben történő publikálási költségeit a HUNAGI a tagjai által felkínált szponzori támogatásból fedezi.

Jelentkezés feltételei

2019. március 31-ig a GeoDiak@hunagi.hu címre az:

  • az 1. kategóriában történő pályázás esetén elküldendő a végzett kutatás, projekt eredményeit dokumentáló pályamunka
  • a 2. kategóriában egy  A0 poszter vagy prezentáció, és a szemléltetett jelenséget bemutató  1000-1500 szavas dokumentum
  • és a felsőoktatási jogviszony (BSc, MSc) igazolása.

 

A pályázattal kapcsolatos további információk a www.hunagi.hu honlapon érhetők el.

Budapest, 2019. március 1.

 

a HUNAGI elnöksége

Fotó Esszé a Földről - NASA Űrfelvétel galéria

k, 02/26/2019 - 14:47

Fotó Esszé a Földről

 

Látványos űrfelvétel kollekció a NASA Földtudományi Részlegének  kiadványában:

› PDF formátum : PDF [35.4 MB]

 

› HTML version  https://earthobservatory.nasa.gov/features/earth-book-2019

 

Tags: NASAEO

MCC – T-Systems Smart City Challenge Versenyfelhívás: Jelentkezési Határidő 2019.03.02

k, 02/26/2019 - 12:40

T-Systems Smart City Challenge Verseny

 

Idén első alkalommal kerül megrendezésre az MCC - T-Systems Smart City Challenge verseny. A megmérettetés témája az okosváros, illetve a modern városok előtt álló fontosabb kihívásokra adható okos megoldások.

 A háromfordulós versenyre Ba/Bsc tanulmányaikat folytató hallgatók jelentkezhetnek háromfős csapatokban. Az első, online fordulóban egy megadott fiktív város problémáira kell megoldási javaslatot készíteniük a csapatoknak. A legjobb 12 csapat jut tovább az elődöntőbe, majd innen a legjobb 6 a döntőbe. A verseny győztese részt vehet egy barcelonai konferencián és a döntőbe jutottak további értékes díjakra (például utazási voucherre) számíthatnak.

Kérjük, ha úgy gondolja, hogy diákjai számára jó lehetőség a megmérettetés és hasznos tapasztalatokat szerezhetnek ezáltal, akkor juttassa el számukra a versennyel kapcsolatos információkat.

További információkat a versenyről weboldalunkon találhatnak:
http://www.t-systems.hu/mcctsystemssmartcitychallenge

Tags: Smart City

HUNAGI 1% adófelajánlás 2019

sze, 02/13/2019 - 16:45
Tisztelt HUNAGI tag és térinformatika iránt elkötelezett szimpatizáns!

A HUNAGI vezetősége szeretné megköszönni tagjainak és a térinformatika irán elkötelezett támogatóinak a 2018. évben személyi jövedelemadójukból a Társaság részére felajánlott  támogatást.

Arra kérjük tagjainkat és szimpatizánsainkat, hogy idén is támogassák a HUNAGI-t adójuk 1%-nak részünkre történő felajánlásával. Kérjék meg erre családtagjaikat, barátaikat is. Ezzel jelentős mértékben segítenék Egyesületünk működését, és hozzájárulnának ahhoz, hogy tartalmasabb programokat tudjunk tagságunk számára szervezni.

Adószámunk: 18243998-2-42, Magyar Térinformatikai Társaság (HUNAGI)

Köszönettel,
A Magyar Térinformatikai Társaság (HUNAGI)  vezetősége

Tags: SZJA 1%

Százéves az önálló magyar katonai térképészet

h, 02/04/2019 - 12:11

Az önálló magyar katonai térképészet megalakulásának századik évfordulóját ünnepelték a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban február 1-jén. A centenárium alkalmából a köztársasági elnök csapatzászlót adományozott az MH Geoinformációs Szolgálatnak (MH GEOSZ). Az eseményen Benkő Tibor honvédelmi miniszter mondott ünnepi beszédet.

 

Benkő Tibor ünnepi beszédében fontosnak nevezte, hogy a katonai térképészet a polgári életben is kivívja az elismerést, – mint mondta – a civil társadalmat is segítenie kell. A katonai térképészet sokkal többre érdemes, sokkal több képessége van, mint amit kiaknáznak – hangsúlyozta a miniszter.

 

 

Kiemelte: “a Magyar Honvédség az utolsó bástyája az országnak”. Ezért fontos, hogy meglegyenek önálló képességei, mint a katonai térképészet, a katonai meteorológiai szolgálat, amelyek akkor is ott vannak, amikor más már nincs.

A miniszter beszédében alapvető problémának nevezte, hogy a térképek alkalmazóinak nincs meg a megfelelő tudása. Mint mondta, manapság az emberek rábízzák magukat a technológiára, az eszközökre. Miközben ismert, hogy kibertámadással milyen könnyű az informatikát lebénítani. Könnyen bajba kerülhet az ember, ha fejben nincsenek meg az alapok – emelte ki Benkő Tibor.

Az önálló magyar katonai térképészet 1919. február 4-én alakult meg.

A jubileumi évforduló tiszteletére Áder János köztársasági elnök csapatzászlót adományozott a Magyar Honvédség Geoinformációs Szolgálatának. Az ünnepségen felolvasták az erről szóló köztársasági elnöki parancsot is, melyben Áder János többek között azt hangsúlyozta: a katonai térképészek úgy ismerik a látható világot, ahogy senki más.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter mulasztásuknak nevezte, hogy a katonai térképészet száz év után kapta meg első csapatzászlóját, pedig már korábban megérdemelte volna.

Kiemelte, a Magyar Honvédség vérzivataros időszakon haladt keresztül a történelemben, melyen a katonai térképészet is követte. A miniszter beszédében köszönetét és elismerését fejezte ki mindenkinek, akik a katonai térképészet működésében részt vettek.

Benkő Tibor elmondta: a Magyar Honvédség jelentős átalakuláson megy keresztül. Központi támogatást kapnak, a legkorszerűbbre cserélik katonai eszközeiket. Azt mondta, a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programnak része a katonai térképészet is.

– MTI –

Részletek: https://honvedelem.hu/114456_100_eves_az_onallo_magyar_katonai_terkepeszet

 

Megtartotta első plenáris ülését a Mesterséges Intelligencia Koalíció

cs, 01/03/2019 - 12:38

Megtartotta első plenáris ülését a Mesterséges Intelligencia Koalíció

 

Megduplázta, 124 tagra bővítette taglétszámát az egy hónappal ezelőtti alakulás óta az innovációs és technológiai miniszter kezdeményezésére a Digitális Jólét Program (DJP) keretében létrejött Mesterséges Intelligencia Koalíció (MI Koalíció). A koalíció célja, hogy Magyarország a mesterséges intelligencia fejlesztések és alkalmazások terén az európai élvonalba kerüljön, és a nemzetközi MI közösség fontos tagjává váljon – mondta el meg-nyitó beszédében Palkovics László miniszter. Az MI Koalíció első plenáris ülésén megvá-lasztotta a nyolcfős elnökséget, és döntött a szakmai munkacsoportok létrehozásáról.

„A Mesterséges Intelligencia nem maga a cél, hanem egy stratégia, egy eszköz a társadalmi-gazdasági céljaink megvalósításához. Az MI koalíció feladata nemcsak az európai szintű előrelépéshez szükséges versenyképes területek beazonosítása, hanem hogy mindenkit felkészítsen Ma-gyarországon a mesterségesintelligencia-alapú megoldások elfogadására” – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az első plenáris ülésen. Majd hozzátette: az MI koalí-ció különböző problémakörök megvitatásához és a széles körű együttműködési lehetőségek megteremtéséhez biztosít fórumot, amelyben a kormány jogalkotási folyamatok felgyorsításá-ban nyújt segítséget.

„Mély meggyőződésem, hogy Magyarország a technológiai újítások terén már eddig is sokat adott és a jövőben is sokat tud adni a világnak. Ha egy vállalkozás, egy kormányzat vagy akár egy nemzetgazdaság jó ütemben és jó logikában kezd el foglalkozni egy olyan horderejű technológiai és üzleti innovációval, mint a mesterséges intelligencia, akkor esélyt teremt magának, hogy évtizedes hátrányt dolgozzon le – vagy évtizedes előnyt szerezzen versenytársaival szemben” – emelte ki Jakab Roland, a Koalíció elnöke.

Az MI Koalíció nyolcfős elnökségének tagjává választották Dr. Parragh Lászlót, a Magyar Keres-kedelmi és Ipari Kamara (MKIK) elnökét, Hetényi Márkot, az MKB Digitális stratégiai vezérigaz-gató-helyettesét, Szigeti Ádámot, az Innovációs és Technológiai Minisztérium innovációért fele-lős helyettes államtitkárát, Kishonti Lászlót, az AImotive Zrt. vezérigazgatóját, Böszörményi-Nagy Gergelyt, a Design Terminál ügyvezetőjét, Laufer Tamást, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSz) elnökét és Dr. Charaf Hassant, a BME Automatizálási és Alkalmazott In-formatikai Tanszékének vezetőjét.

A plenáris ülésen hat szakmai munkacsoport létrehozásáról döntöttek a tagok: az MI stratégia kidolgozására, technológia és biztonsági témakörben, adatipar és adatvagyon, szabályozási és etikai keretek, alkalmazások és piacfejlesztés, nemzetközi kapcsolatok, valamint az oktatás és tudatosítás témakörében.

Az MI Koalíció 124 alapító tagjának listája itt érhető el.

Budapest, 2018. november 29.

INNOVÁCIÓS ÉS TECHNOLÓGIAI MINISZTÉRIUM

 

 

Tags: mi koalíció